Status nu och i framtiden, helt OK?

Status nu och i framtiden, helt OK?

Av Ingemar Pongratz

Ingemar Pongratz

Ingemar Pongratz

Mycket har hänt och det mesta känns helt omvälvande. I Storbritanien så har Brexit förespråkarna uppenbarligen misslyckats att fa fram ett överenskommelse med övriga EU om att få tillgång till EU inre marknad samtidigt som Storbritanien kan hålla ute EU medborgare. Antagligen inte så konstigt och jag har skrivit om detta på andra ställen. Men det som känns konstigt är reaktionen.

Hur kan ett land som Storbritanien hysa så stor motstånd mot invånare från andra länder? Är det samma fenomen som vi ser i USA där Donald Trump nu kan titulera sig President?

Sol bakom moln av Ingemar Pongratz

Sol bakom moln av Ingemar Pongratz

Det verkar så. Och det är skrämmande, på flera sätt. Det är att det finns stora delar av en befolkning som under lång tid inte har känt sig som en del av övriga samhället och därför röstar på vad som helst som inte har med det etablissemanget att göra.

Det är också skrämmande att se reaktioner på det val som dessa personer gör. Ta som exempel USA. Idag kan vi läsa hur lovar att inte ha med den nya regeringen att göra, och hur dom nästan skadeglatt konstaterar att det inte kommer att bli bättre.

Jag tycker att det är fel och farligt. Oavsett vad vi tycker så måste alla delar av samhället känna sig delaktiga i samhällsutvecklingen. Genom att marginalisera dessa grupper åstadkommer vi antagligen ingenting och i dagen nya samhälle är det förresten omöjligt i alla fall, nu när det finns Sociala Medier etc.

Det har vi ju sett här i Sverige också, där det har bildats parallella kanaler vid sidan om media som jag använder själv. Och tonen där är hårt och rått och fördömande…

En skrämmande utveckling helt enkelt som vi måste vända. Kanske det första vi skall göra är att ta diskussionen med alla tidigt och på så sätt undvika att det senare skapas extremism. Jag tror att genom att tidigt markera så undviker vi att vissa idéer utvecklar sig senare i olika sorters extremism. Kankse. Hur som helst det vi har gjort hitills har inte varit framgångsrikt så nåt måste vi hitta på.

Himmel och Hav av Ingemar Pongratz

Himmel och Hav av Ingemar Pongratz

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s